Kaja Gunnufsen

Kaja Gunnufsen er kanskje Norges aller mest interessante popstjerne.Tekstene hennes bærer et sterkt preg av folkpop, og hun synger på sin egen sjarmerende Ås-dialekt. I 2013 brakte hun sin ufiltrerte, ironiske og av og til kontroversielle tekster til Torpfestivalens likeså ukonvensjonelle scener. Resultatet ble en personlig og intim konsert, hvor Kaja briljerte med sin velkjente balansegang mellom det søte, sentimentale og sarkastiske.

Lyrisk selvutlevering på høyt nivå

Kaja Gunnufsen (født 1988) fikk sitt gjennombrudd med sin andre singel «Desp» i 2013. Tekstene hennes er gjennomsyret av ærlighet og selvutlevering med et klassisk «jentete»-preg som kan minne litt om Bergenskvartetten Razikas pop-ballader.

Fra sjelegripende desperasjon til nåtidens krakilske selvopptatthet – Kaja sine lyriske verk dekker de fleste av dagens tabuer. Ensomhet går som en rød tråd gjennom tekstene til Kaja, som nærmest har spesialisert seg i sjangeren hverdagsmelankoli. Mens sangen «Faen ta» gir grobunn for en bittersøt følelse som alle med en «Tinder»-konto kan kjenne seg igjen i, er «Kvinneforum» en bitende kommentar til dagens Internett-kultur. Kaja dekker det meste av dagens sensitive temaer uten å kompromittere sitt eget fengende pop-lydbilde. Dette er folkpop du kan gråte, smile og danse til – på én og samme tid!

Sin generasjons stemme

Kaja Gunnufsen har drevet på med musikk siden hun var liten, og som 25-åring slapp hun debutalbumet sitt, «Faen Kaja». Albumet ble mottatt som et av de beste norske utgivelsene i 2014, og fanget øyeblikkelig oppmerksomheten til landets fremste kritikere og musikkjournalister.

Ikke lenge etter plateslipp ble Kaja nominert til både Spellemann-prisen (som årets nykommer) og P3-prisen. Andre album («Ikke tenk på det») kom i 2016 og igjen ble Kaja nominert til spellemannsprisen, denne gangen i klassen tekstforfatter. Det ble ingen pris på Kaja, men hun fikk i stedet en lojal fan-skare og anledning til å spille for tusener av mennesker på både festivaler som Slottsfjell og Øya, og egne konserter.

Også Kajas musikkvideoer kan leses som et uttrykk for artistens unike stil, og i 2015 ble videoen til singelen «Au» (regissert av Kenneth Karlstad) nominert til  “Årets film – Åpen kort” under kortfilmfestivalen Kort i 2015. Samme år deltok Kaja på NRK P3s radiodokumentar «Fra pop til pupp»

Med en personlig, åpen og ærlig tilnærming i sine harmonisk enkle men kraftfulle sanger, faller Kaja inn i gruppen av artister som følger den lange norske visesangertradisjonen. Rytmene er fengende og melodiene sjarmerende og lekende, men det er i det lyriske Kaja virkelig fremstår som unik. Tekstene hennes er generasjonsskildringer som dekker flere av nåtidens tabubelagte temaer som ensomhet, kroppsbilde og usikkerhet, og Kaja blir derfor ofte karakterisert som den norske «millennial»-stemmen. Dette er den norske artisten med hjertet i halsen, som klarer det mesterstykket å lage hjerteskjærende, innsiktsfulle og elegante låter om noe så banalt som en sydentur.

Kaja og torperne

«Hei, jeg heter Kaja Gunnufsen. Du kan godt kalle meg Kaja G. På ungdomsskolen ble jeg kalt «støvsugern» fordi jeg hadde et langt lappeskjørt som dro med seg alt søppelet da jeg gikk gjennom kantina.» Slik åpnet Kaja konserten sin under Torpfestivalen i 2013, i sin sedvanlige utleverende stil.

Dette var året før debutplaten ble sluppet, men det skortet likevel ikke på kreativitet. Kaja er en utrolig produktiv artist, som alltid har noe på hjertet som bare ut. En halvskrevet sang på baksiden av en ølbrikke, et visdomsord som kommer rett fra leveren eller en åpen og ærlig samtale med publikum – Kaja blandet personlige historier og fortellinger fra barndommen med sine lyriske gullkorn og velkjente harmonier, mens en fullstappet låve av sjarmerte torpere kunne lytte til sangeren som om det var eventyrstund i barnehagen. Det er ingen tvil om at Kaja hadde levert årets mest sjelfulle Torp-konsert!

Privacy Policy